78'den 86'ya Notları

Kapat
 

Google'a Ne Sorarsınız?



Acaba Türk anne babalar ne soruyor Google’a.

Google’ın teşhis yeteneğine ne kadar güvenirsiniz? Mesela “Kızım güzel mi?” diye sorar mısınız Google’a? Fazlasıyla absürd ama Amerikalılar soruyor.


Bir arama analizine göre ABD’de anne ve babalar en çok, “Oğlum üstün zekâlı mı?”, “Kızım şişman mı?” diye arama yapıyor. Bu çağda çocuklara yönelik cinsiyet ayrımcılığı bu kadar mı belli edilir! Acaba Türk anne babalar ne soruyor Google’a.
 
Arama motoru analisti değilim. Türkler, Google’a çocuklarıyla ilgili ne soruyor, bulup çıkaramam. Ama denemesi serbest. “Oğlum” yazınca “bak git”li olanı geliyor evvela tabii ki. Onu geçiyoruz. Sonra soru cinsinden ebeveyn kaygı ve şüpheleri giriyor devreye. “Oğlum eşcinsel mi?” ve “Oğlum üstün zekâlı mı?” diye soruyorlar. Kızlarının üstün zekâlı olup olmadığını soranlar da var ama ilk sıradaki bildirim “Kızım üstünü açıyor!” Kızlarının eşcinsel olup olmadığını merak eden Türkler de yok değil.

Sadece Google aramalarına bakarsak, kız ve erkek çocuklarına yaklaşım bakımından Amerikalılara göre daha eşitlikçi duruyor Türk anne ve babalar. Nedeni şu: New York Times’da çıkan Google arama analizinin sonuçlarına göre Amerikalılar erkek çocuklarının birer dâhi, kız çocuklarının da top model inceliğinde fidan gibi olmasını istiyor. “Kızım şişman mı?”, “Oğlum ileri zekâlı mı?” diye çırpınıyorlar arama motorunda. Öyle net bir ayrım var. Türkçe aramalarda ise “Kızım şişman mı?” sorusundan eser yok. Bol miktarda “Kızım iştahsız” sızlanması çıkıyor tersine.

Evet, internet kullanım oranlarının farkındayım. ABD’deki oran yüzde 81; Türkiye’de ise yüzde 45.1. Kızının zengin koca bulacak kadar endamlı olmasını isteyen her Türk anne ve babanın internette dolaşmadığının bilincindeyim.

“Kızım obez mi?” diye kafa ütüleyen Amerikalıların bir kısmı bununla da yetinmiyor, kızın güzel olup olmadığını bile Google’a soruyormuş, motor nasıl bulacaksa... Bunlar muhtemelen, çocuklarını güzellik yarışmalarına sokup para kırmanın hayallerini kuran alt orta sınıf mensupları. Amerikan TLC kanalında “Toddlers and Tiaras” diye müstehcen ötesi bir program var. 6 yaş civarı kız çocuklarının güzellik yarışması. El kadar kız çocukları takma kirpik, tırnak, saç ve hatta takma dişlerle podyuma çıkıp, jüri üyelerine pornografik öpücükler göndererek “güzelliklerini” yarıştırıyorlar. Anneler “Poponu salla” diye bağırıyor, boyalı kızlar da yapmacık cilvelerle bir gayret kırıtıyor. Dehşet verici görüntüler. Kaybedenler yıkılıyor, ağlıyor. O da ayrı bir içler acısı durum.
 
YA KIZIM KAKNEMSE

Bu arada güzellik bahsinde ilginç bir ayrıntı da var. “Kızım güzel mi?” sorusu, erkek çocuklarla ilgili aynı soruya göre 1.5 kat fazla. “Kızım çirkin mi?” sorusu ise erkek çocuklarına göre 3 kat fazla. Yani kızın kaknem olma ihtimali ebeveynleri daha fazla korkutuyor.

ABD’de kız çocuklarının üstün zekâlı, olup olmadığını öğrenmek isteyenler de var elbette. Ancak erkek çocuklarıyla ilgili “ileri zekâ” soruları 2.5 kat fazla. Oğlanlar daha fazla zekâ pırıltısı gösterdiği için mi? Katiyen değil. Üstün yetenekli çocuklar için açılan sınıflarda kızların oranı yüzde 11 daha fazlaymış. Malûm, kızlar daha erken konuşuyor, okul öncesinde kelime hazineleri daha zengin, daha komplike cümleler kurabiliyor ve okulda da okumayı daha çabuk söküyorlar. Kızlar 2-3 kat fazla kelime kullanıyor ve daha hızlı konuşuyorlar. Bu tamamen, konuşma ve dil merkezi olan sol beynin kadında erken gelişmesiyle ilgili. Evet kadın ve erkek beyni farklı olmasına farklı da, birinin diğerinden daha zeki olduğunu gösteren hiçbir bilimsel bulgu yok.

Kızının çirkin olmasından korkan Amerikalı aileler anlaşılan oğlanın aptal olması konusunda aynı kaygıyı besliyor. “Oğlum aptal mı?”, “Zekâ geriliği olabilir mi?” sorusu kızlarla ilgili denk sorudan daha fazla. Yani “Kız güzel ve zayıf olsun yeter, zekâsı parlak olmasa da olur...”

Kız şişman mı meselesi de erkek çocuklarına göre 2 kat fazla soruluyormuş ki, bu da gerçeklerle bağdaşmayan, cinsiyetçi bir tutum. Çünkü ABD’de kızların yüzde 30’u, erkeklerin ise yüzde 33’ü aşırı kilolu sınıfına giriyormuş. Ama demek ki, kızların kilosu daha fazla göze batıyor. Bu nedenle de “Kızım nasıl kilo verir?” sorusu 2 kat fazla çıkıyor.

Anne babalar yüksek sesle dillendirmedikleri en içsel kaygılarını Google’la böyle paylaşıyorlar. Peki haksızlar mı? Asla. Toplumdaki cinsiyet baskısını bildikleri için; sosyal, ekonomik ve romantik başarı için kadında aranan güzelliğin erkekte aranmadığını bildikleri için haklılar.


 

Kaynak                                                                                :

http://www.veteknoloji.com/oglum-salak-mi-google-71072--0.html

 

 


Bu yazı en son 09.03.2014 tarihinde güncellenmiş ve bugüne kadar 1113 defa incelenmiştir.

Facebook  Twitter  Google  Google       

İşbu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyal, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında sanat eseri niteliğinde olup kopyalanamaz ve kullanılamaz.
Bu sitenin mali ve manevi hakları 1978'den 1986'ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne aittir.