Kalbe 3D muayene
Amerikalı bilim insanları, damarların içini ve kalbi 3 boyutlu görüntüleyebilen çip üretti. 1.4 mm büyüklüğündeki çip, ultrason ve ses dalgaları ile kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

İSTANBUL - Georgia Teknoloji Üniversitesi bilim insanları önemli bir buluşa imza attı. 1.4 milimetre büyüklüğünde bir çip üreten araştırmacılar, bu çip ile damarların iç kısmının ve kalbin 3 boyutlu görüntüsünü elde ederek daha sağlıklı tedavi uygulanacağını açıkladı.
Star'dan Ahmet Fatih Erturan'ın aktardığına göre, deneysel çalışmaları devam eden çip, üzerindeki 56 element kalp ve damarlara ultrason dalgaları gönderebiliyor ve diğer 48 element de ses sinyallerini algılayabiliyor. Vücutta bulunan çip, mikroskobik kablo aracılığıyla dışarıdaki alıcıya bilgi aktarıyor. Buluş, kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli gelişme sağlayacak.
Normal şartlarda damarların incelenmesi Scan ile yapılabiliyor. Ancak bu yöntem damarlarda sadece bir noktaya yönelik inceleme imkanı sağlıyor. Araştırmacı Levent Değertekin “Örneğin tamamen tıkanmış olan bir damarın neden tıkandığı konusunda bilgi verecek bir sisteme ihtiyaç duyuyoruz. Damarları incelerken arkasını, önünü ve yan kısımlarına detaylı bir şekilde bakmamız gerekiyor. Bunu uygulayacak bir sistem henüz mevcut değil” dedi.
Kaynak :
http://www.ntvmsnbc.com/id/25500713/